REVIEW HUAWEI FreeBuds 5 – căștile cu adevărat wireless cu sunet care te mângâie pe creier

de: Alexandru Puiu
13 04. 2023

Nimic nu este mai plăcut în această lume decât să scoți dintr-un buzunar mic o pereche de căști fără fir, să le strecori în urechi, să stea acolo și nu doar să te rupi de lumea exterioară, dar să fii transferat instant într-un univers paralel, doar al tău, desprins doar din gândurile tale. HUAWEI FreeBuds 5 fac o treabă surprinzător de bună în a-ți oferi această experiență.

Sunt atât de entuziasmat de experiențe audio peste medie încât mi se pare aproape ciudat când cineva nu conștientizează importanța acestui aspect în viața de zi cu zi. Nici măcar nu este vorba de bani la mijloc, deși am investit sume destul de generoase în căști și boxe de-a lungul anilor. Este vorba de a-ți asculta piesele preferate așa cum a intenționat artistul atunci când le-a creat în studio. În opinia mea, dacă îți place să asculți muzică și ai câțiva artiști preferați, ar fi păcat să ignori efortul lor de a-ți oferi un pachet complet și complex de frecvențe înalte, medii și joase.

Pornind de la această premisă, nu amâna prea mult realizarea unei liste de melodii incredibil de importante pentru tine, piese pe care le cunoști din scoarță în scoarță, pentru a testa căști și boxe. Așa îți vei da seama mult mai bine dacă o investiție într-o soluție audio este sau nu justificată, reprezintă sau nu un upgrade suficient de semnificativ încât să se justifice.

Dacă tot am creat un context pentru ceea ce urmează să detaliez vizavi de experiența de utilizare a noilor căști HUAWEI FreeBuds 5, merită să ai în vedere că, în gama de produse a producătorului, acestea reprezintă un upgrade față FreeBuds 5i pe care le găsești deja pe piață. În plus, sunt cu mult peste FreeBuds 4 lansate în urmă cu aproximativ un an. În orice caz, merită toate atenția și vin la pachet cu multe motive de entuziasm, mai ales dacă ai o fascinație pentru sunet de înaltă rezoluție.

REVIEW HUAWEI FreeBuds 5 – specificații tehnice

Cele mai noi căști de la HUAWEI sunt disponibile în trei finisaje de culoare, Coral Orange, Silver Frost și Ceramic White. Dacă nu era evident din imaginile alăturate, eu le-am testat pe ultimele, cele de culoare albă. La fel ca toate celelalte căști complet wireless ale momentului, vorbim de două căști care se strecoară și se fixează magnetic într-o carcasă care oferă alte câteva cicluri de încărcare în deplasare. Încărcarea carcasei se realizează prin USB Type-C, iar împerecherea cu un dispozitiv nou, tot cu ajutorul carcasei, cu căștile în interior, apăsând câteva secunde butonul de pe marginea din dreapta.

Atractiv și neobișnuit în același timp este designul efectiv al căștilor. Conform comunicatului companiei pe subiect, sunt inspirate de Prince Rupert`s Drop, din perioada dezvoltării sticlei Kunlun. Acest detaliu s-ar putea să nu ți se pară neapărat relevant, dar ideea de bază este că vorbim de niște căști care arată altfel atunci când le scoți pe masă și nu se întâmplă foarte des în 2023 acest lucru. Par futuriste, iar estetica lor aproape fluidă are mari șanse să rezoneze cu un număr important de utilizatori. În plus, această construcție face o treabă foarte bună în facilita fixarea în ureche, mai ales cu ajutor învelișurilor din silicon foarte subțire incluse în cutie.

HUAWEI FreeBuds 5 sunt o pereche de căști complet wireless multi-point. Funcționează de minune în timp ce sunt conectate la două dispozitive, iar eu le-am testat în tandem cu iPhone 13 Pro Max și un MacBook Pro. După împerecherea inițială, poți reda fără probleme o melodie pe laptop și, în același timp, poți răspunde la un apel pe telefon, atunci când este cazul.

Apropo de apeluri, căștile vin cu un algoritm bazat pe rețele neurale și trei microfoane pentru a facilita un sistem de anulare activă a zgomotelor de fond. În acest fel, indiferent dacă ești în tren, pe avion sau într-o cafenea, poți să ai confortul psihologic că interlocutorul te va auzi perfect. Am făcut un test lângă un aspirator dat la maxim și persoana de la capătul firului nu a întâmpinat niciun fel de probleme în a mă înțelege, iar eu nu am fost nevoit să strig.

Autonomia promisă de HUAWEI pentru noile FreeBuds 5 este de 30 de ore cu ajutorul carcasei. Partea impresionantă, în opinia mea, este că după 5 minute în carcasă, ți-ai asigurat două ore de audiție printr-un algoritm eficient de încărcare rapidă. Din experimentele mele, nu este sub nicio formă departe de adevăr, deși, în mod previzibil, contează și volumul de audiție. Dacă le ții la maxim, cum le-am testat eu pentru multe melodii, te poți aștepta să pierzi între 20 și 30% din autonomie. Ideal pentru audiție este un volum de 60-70%, iar atunci te încadrezi în specificațiile producătorului.

REVIEW HUAWEI FreeBuds 5 – configurare și experiență audio

Interacțiunea cu căștile se realizează prin gesturi simple, ușor de reținut și, mai ales, personalizabile. Trebuie doar să-ți instalezi pe telefonul tău Huawei, iPhone sau orice smartphone cu Android, aplicația Huawei AI Health. Așa vei vedea în permanență cum stai cu bateria, deși sistemul de operare de la telefon îți va recunoaște oricum autonomia rămasă a căștilor.

Aceeași aplicație te ajută să personalizezi egalizatorul și să aplici câteva efecte, precum amplificare bass, voci, amplificare înalte și așa mai departe. Ține de tine și cât de bine înțelegi frecvențele pentru a-ți defini o matrice potrivită preferințelor tale audio. Personal, rareori umblu la cești parametri.

Vizavi de gesturi, o mișcare de ștergere a căștilor de sus în jos ajustează volumul. Un dublu tap pe oricare dintre căști îți acceptă un apel sau îți pune pe pauză melodia pe care o asculți. Tot așa continui redare. O atingere prelungită activează anularea zgomotului de fond, algoritmul ANC (Active Noise Cancelling). În ceea ce privește personalizarea, anumite gesturi pot fi dezactivate complet sau pot fi înlocuite cu altele. De exemplu, am optat ca un dublu tap pe casca din stânga să-mi treacă la melodia următoare, în timp ce un dublu tap pe dreapta să-mi pună muzica pe pauză. Odată definite, gesturile funcționează la fel de bine atât în interacțiunea cu un telefon, cât și cu o tabletă sau un laptop, fără ajustări suplimentare.

Dacă pierzi căștile prin casă, le poți face să piuie suficient de agresiv încât să le găsești rapid, din meniul ”Găsește-mi căștile”. Firmware-ul căștilor poate fi și el asigurat prin intermediul aplicației Huawei AI Life.

În ceea ce privește experiența audio, aceasta are în spate o serie stufoasă de algoritmi și tehnologii. HUAWEI FreeBuds 5 au ca soluție audio un driver ”ultra-mag” cu doi magneți și o diafragmă al cărei diametru este de 11 milimetri. Compresia Bluetooth folosit suportă codecurile H2HC și LDAC pentru a asigura cea mai bună calitate audio la ora actuală fără fire. Practic, vorbim de un sunet de înaltă rezoluție cu o rată de transfer de 960 – 990 kbps și maxim 96 kHz/24biți. Ca un detaliu important, acesta sunt primele căști din portofoliul HUAWEI dotate cu tehnologia Audio Vivid compatibile cu spatial audio, pentru o spațialitate impresionată și profile de audiție precum Cinema, Concert Hall și Theatre. În final, vorbim de o audiție mai imersivă, un detaliu foarte important, indiferent de tipul înregistrării.

Pentru test, am încercat să folosesc, ca de obicei, o serie de melodii cât se poate de diverse, de la Carla`s Dream – Ne bucurăm în ciuda lor și Grasu XXL – Turbofin, până la AC/DC – Back in black, Awolnation – Sail, Fink – Too Late, Rage Against the Machine – Know Your Enemy sau Joan Osborne – One of us. Nu a lipsit Rapsodia No.1 în la Major de George Enescu în interpretarea Orchestrei simfonice Muntenia împreună cu Daniel Jinga sau I`d Rather Go Blind de la Etta James.

În final, concluziile sunt clare. Separația instrumentelor și spațialitatea sunt surprinzătoare și o bucurie pentru experiența de audiție. Te simți în mijlocul scenei și chiar și atunci când ții volumul la maxim (nerecomandat), nu se pune problema de distorsiuni, scâncete sau scrijelituri. E un sunet cald, plăcut, amplu, complex, ce pare mai degrabă că vine de la niște boxe de dimensiuni generoase, mai mult decât niște căști in-ear. Când asculți Flori de Spin de la Alexandrina, vocea pare să vină din centrul capului, în timp ce instrumentația elaborată și zumzetul de păsărele pare să se răspândească la câțiva metri în toate direcțiile. E impresionant.

Ca la orice căști, pentru ca particularitățile audio și izolație pasivă și activă să se realizeze corect, nimic nu este mai important decât fixarea în urechi. Pentru că toate căștile in-ear sunt diferite, fă un efort să le fixezi cât mai bine. Nu este exclus nici să nu se potrivească urechilor tale, dar e improbabil. Chiar și așa, înainte să judeci calitățile lor, asigură-te că ai testat acele învelișuri din silicon din cute și că nu-ți fug din ureche atunci când miști capul rapid stânga dreapta, când alergi câți pași sau faci orice altă formă de efort.

În opinia mea, sunt niște căști impresionante care fac o treabă bună în a te izola de zgomote pe frecvențe constante, precum motoare de avion, aspiratoare sau apare de aer condiționat. Se simt confortabil în ureche chiar și pe parcursul unor sesiuni îndelungate de audiție și, cum am spus și în titlu, ”te mângăie pe creier”. Căștile bune, la fel ca niște boxe, te invită să-ți asculți toată muzica preferată din nou, iar acestea par să se încadreze destul de bine în această categorie. Sunt plăcute.

Căștile HUAWEI FreeBuds 5 se vor lansa în România, la precomandă, cu prețul pornind de la 699 lei și vor fi disponibile în magazinul online HUAWEI, din 13 aprilie 2023.

În plus, clienții care se abonează la newsletter-ul HUAWEI Store primesc automat un voucher care oferă o reducere de 100 lei din prețul noului produs.

Nu în ultimul rând, clienții noilor căști primesc dublu puncte de loialitate, ce pot fi transformate în discounturi viitoare.

Produsul poate fi achiziționat în 6 rate fără dobândă si livrare gratuită.